Thursday, June 28, 2007

Resipi Kampung N9

Juadah ceruk rantau Negeri Sembilan
Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan:
1 kg daging lembu dipotong nipis dan disalai
2 biji kelapa ambil santannya
10 biji terung telunjuk
15 biji asam belimbing buluh
15 ulas cili padi ditumbuk
4 cm kunyit hidup ditumbuk
Garam secukup rasa

Cara Memasaknya:
1. Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk.
2. Dididihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh.
3. Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang.

Info:
  • Waktu penyediaan : 20 minit
  • Waktu memasak : 35 minit
  • Jenis hidangan : Tradisional
  • Keistimewaan : Hidangan daging salai cukup popular di Negeri Sembilan
  • Jenis penyediaan : Menu utama
  • Jenis makanan : Masak lemak
  • Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam atau majlis keraian
  • Cara Masakan: Disalai dan dididihkan
  • ------------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------
    Juadah ceruk rantau Negeri Pahang

    Pais Tempoyak Ikan Talapia
    Bahan-bahan:
    1 ekor ikan talapia saiz sederhana
    3 sudu makan tempoyak baru
    20 biji cili padi ditumbuk lumat
    1 labu bawang besar diracik
    1 batang serai dihiris kecil
    25 mm kunyit hidup ditumbuk lumat
    2 sudu makan santan
    Garam secukup rasa
    Daun pisang

    Cara Memasaknya:
    1. Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama.
    2. Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi.
    3. Tuangkan santan di atas badan ikan.
    4. Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar.

    Info:
  • Waktu penyediaan : 10 minit
  • Waktu memasak : 25 minit
  • Jenis hidangan : Melayu
  • Keistimewaan : Ikan talapia adalah salah satu ikan kampung yang popular di negeri Pahang
  • Jenis penyediaan : Lauk utama
  • Jenis masakan : Pais
  • Jenis acara : Makan tengahari atau malam
  • Cara Masakan: Panggang
  • ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Juadah ceruk rantau Negeri Johor
    Asam Pedas Ikan Pari
    Bahan-bahan:
    1 kg ikan pari
    20 tangkai cili kering dikisar
    6 ulas bawang putih dikisar
    6 ulas bawang merah dikisar
    2 cm kunyit dikisar
    4 batang serai diketuk
    1 sudu makan stok ikan bilis
    650 ml air
    4 sudu makan asam jawa dibancuh
    dengan 300 ml air
    30 gm daun kesum
    Garam secukup rasa
    Minyak untuk menumis

    Cara Memasaknya:
    1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
    2. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih.
    3. Masukkan daun kesum, serai bersama dengan air asam jawa.
    4. Setelah itu, masukkan stok ikan bilis dan garam secukup rasa.
    5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih.
    6. Masak sehingga ikan empuk dan sedia untuk dihidang.

    Info:
  • Waktu penyediaan : 15 minit
  • Waktu memasak : 25minit
  • Jenis hidangan : Melayu Johor
  • Keistimewaan : Ramuan kisar yang digoreng garing menjadikan asam pedas ini mempunyai rasa yang istimewa dan mempunyai warna yang cukup menarik
  • Jenis penyediaan : Menu utama
  • Jenis masakan : Asam pedas ikan pari
  • Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam atau pun majlis keraian
  • Cara masakan: Ditumis dan dididihkan
  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Juadah ceruk rantau Negeri Melaka
    Siakap Umbai Tiga Rasa
    Bahan-bahan:
    1 ekor ikan siakap
    375 ml sos tomato
    250 ml sos cili
    125 ml sos tiram
    10 biji cili padi
    1 sudu teh gula pasir
    20 gm nanas didadu
    Sedikit daun bawang
    Sedikit bawang goreng
    Minyak untuk menggoreng

    Cara Memasaknya:
    1. Goreng ikan siakap hingga masak. Angkat dan ketepikan.
    2. Masak semua sos dalam satu kuali hingga mendidih.
    3. Kemudian masukkan nanas, cili padi dan daun bawang. Kacau sekejap dan tuang atas ikan goreng tadi dan tabur bawang goreng.

    Info:
  • Waktu penyediaan : 10 minit
  • W Waktu memasak : 15 minit
  • W Keistimewaan : Masam, manis, pedas menyelerakan
  • WJenis penyediaan : Lauk Utama
  • W Jenis masakan : Ikan goreng sambal
  • W Jenis acara : Makan tengah hari, makan malam
  • W Cara Masakan: Goreng dan tumis
  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    No comments: